EL SETGE D'ALKMAARAl segle XVI els Països Baixos eren propietat per herència de la Corona espanyola. Les ciutats del nord d'Holanda, com Amsterdam, Haarlem, Alkmaar i Hoorn, que eren molt desenvolupades, riques i de gran importància estratègica, es van rebel·lar. Això va esdevenir la guerra dels vuitanta anys.Autor: Pieter Adriaensz Cluyt - 1580
Col·lecció Stedelijk Museum Alkmaar

El setge d'Alkmaar va tenir lloc entre el 21 d'agost i el 8 d'octubre de 1573, va ser efectuat per tropes “espanyoles” al comandament de Don Fadrique i va finalitzar amb la retirada d'aquestes al no poder mantenir el setge. Alkmaar va ser la primera ciutat controlada pels rebels holandesos durant la guerra dels Vuitanta Anys a resistir el setge de les tropes de la corona espanyola.


Alkmaar va ser la primera ciutat holandesa que va aconseguir resistir al poderós exèrcit "espanyol" durant la Guerra dels Vuitanta Anys. Després de set llargues setmanes de privació en el terreny pantanós Holanda va deixar als espanyols el 8 octubre 1573 el seu últim setge d'Alkmaar. La victòria li va donar el coratge holandès insurgents; Alkmaar després resistit altres ciutats espanyoles, entre les tropes de Leiden un any més tard. Alleugeriment d'Alkmaar va marcar el començament d'una sèrie d'esdeveniments històrics importants que eventualment van conduir a la creació de la República independent dels Països Baixos Units i l'apogeu de l'Edat d'Or.


L’any anterior (1572), després d'haver assegurat el sud dels Països Baixos , Fernando Álvarez de Toledo prossedi amb la captura de les ciutats rebels de les províncies d'Holanda i Zelanda, recuperant les ciutats de Malines i Haarlem on després de la seva rendició es va executar a gran part d’els defensors.

La política de terror empresa pel duc d'Alba - «son de opinión que no quede en Alchmaar ánima nascida que no se pase por el cuchillo» - va portar a la ciutat a resistir a la desesperada mitjançant la inundació dels camps circumdants després de tallar els dics que protegien la ciutat. Van facilitar la defensa les recents fortificacions seguint l'estil de la «traça italiana» rematades amb un fossat cobert d'aigua que va fer fracassar tots els assalts llançats contra els seus murs. Finalment, davant l'avançament de l'arribada de l'hivern i el fracàs de l'intent d'assaltar la ciutat per dos costats salvant el fossat amb pontones d'assalt mòbils, Don Fadrique va decidir aixecar el setge i retirar-se.


El setge d'Alkamaar per Frans Hogenberg.
La decisió de posar setge a Alkmaar malgrat l'avançat de l'any i el posterior fracàs al no poder prendre la ciutat va ser un dels majors errors del duc d'Alba, ja que la victòria rebel va reforçar la voluntat de resistència d'aquests, i d'altra banda el temps malgastat en el lloc d'aquesta ciutat, poc important per si mateixa, va impedir l'avanç de les tropes del rei a l'interior de les províncies d'Holanda i Zelanda, cor de la rebel·lió.


El 8 d'octubre encara és celebrat cada any a la ciutat.Un refrany holandès en relació al setge diu: «La victòria començà a Alkmaar».

"Cluyt ens ofereix una vista a 180º del campament espanyol: “He preferit mostrar una vista de les muralles de la ciutat. Encara que en el meu quadre hi ha clares referències a la ciutat de Alkmaar, com ara l'església i l'escut d'armes de la porta, he de confessar que em vaig estirar una mica la realitat; Per tant, aquesta ciutat pot presentar-se a qualsevol altra ciutat holandesa durant l'ocupació espanyola”. En el bastió en el primer pla veiem el comandant en cap de Alkmaar, Jacob Cabeliau. En el seu lefthandside vaig representar la seva mà dreta Nicolaas Ruychaver. Al lluny que veu com l'aigua s'aproxima a la ciutat després que el governador del Barri Nord Diederik Sonoy va fer perforar i es van obrir les comportes. Això va fer que els espanyols es retiressin, perquè no els agradava tenir els peus mullats . Per cert, els ponts per creuar el fossat fins la porta era sempre de fusta, cosa que permetia fer-la a trossos."


X.M.C.  1/2017


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada